Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat je gedurende de looptijd van de hypotheek alleen rente betaalt. Dit betekent dat je binnen deze hypotheekvorm niet aflost en ook geen kapitaal opbouwt. Als de looptijd van de hypotheek eindigt of je verkoopt de woning, dan moet je in een keer de volledige lening aflossen.

Heb je een aflossingsvrije hypotheek afgesloten voor 2013?

Dan is de rente die je betaalt voor je hypotheek fiscaal aftrekbaar. Hierdoor heb je lagere maandlasten. Maar let op! De rente blijft aftrekbaar voor een periode van maximaal 30 jaar. Daarnaast geldt dat sinds 1 augustus 2011 veel aanbieders het aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek beperken tot maximaal 50% van de marktwaarde van de woning. Dit doen ze om de consument beter te beschermen tegen de risico’s van bijvoorbeeld een hoge restschuld.

Risico’s aflossingsvrije hypotheek

Er kleven verschillende risico’s aan een aflossingsvrije hypotheek. Omdat er niet hoeft te worden afgelost gedurende de looptijd, kun je aan het einde van de looptijd in de problemen komen als er geen geld is om af te lossen. Dan heb je dus een restschuld. Maar ook als je bijvoorbeeld met pensioen gaat, kan je inkomen misschien niet meer voldoende zijn om in het huis te kunnen blijven wonen. Ook al zit er overwaarde op het huis. Of de maandlast gaat omhoog omdat de rente na dertig jaar niet meer aftrekbaar is. Het is daarom belangrijk dat je gedurende de looptijd van de hypotheek voorzieningen treft om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen.

Meer weten? neem contact op met onze adviseur

Bel 046 – 850 74 91