Autoverzekeringen ruim 11 procent duurder dan vorig jaar

Autoverzekeraars hebben de premies voor de WA-verzekering dit jaar flink verhoogd, stelt vergelijkingssite Autoverzekering.nl dinsdag. Consumenten betalen nu jaarlijks gemiddeld een kleine 700 euro voor hun autoverzekering, 11,4 procent meer dan vorig jaar.

De premies voor WA-verzekeringen zitten al jaren in de lift. Vergeleken met januari 2017 is het gemiddelde jaarbedrag voor een WA-verzekering met maar liefst 21,3 procent toegenomen en betalen consumenten maandelijks gemiddeld 10,30 euro meer voor hun WA-verzekering, aldus de vergelijkingssite.

De WA-premies stijgen omdat verzekeraars al jarenlang minder geld voor de premies van aansprakelijkheidsverzekeringen krijgen dan ze uitkeren. Volgens cijfers van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) keerden verzekeraars 308 miljoen euro meer aan klanten met een WA-verzekering uit dan ze binnenkregen aan premies.

“De WA-verzekering kost maatschappijen per jaar honderden miljoenen euro’s omdat de inkomsten van de premies niet opwegen tegen wat verzekeraars uit moeten keren. Het is dan ook niet verrassend dat deze premie zo snel stijgt. Het lijkt erop dat verzekeraars dit gat langzaamaan proberen te dichten”, zegt Frederik van der Veen, CEO van Autoverzekering.nl

Verzekeringen met een bredere dekking, zoals een allriskverzekering en WA beperkt casco, zijn wel goedkoper: allrisk werd 1,4 procent goedkoper en WA beperkt casco daalde zelfs 3,1 procent in prijs. Op deze verzekeringen wordt nog wel winst gemaakt. Van der Veen verwacht echter dat deze premies binnenkort weer zullen stijgen, onder meer vanwege de toename van autodiefstallen in Nederland.

(bron: NU.nl