hypotheekrente: wat moet je weten

Hypotheekrente: wat moet je weten

Aanbieders bieden meestal verschillende hypotheekrentes. De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van de verhouding tussen de lening en de marktwaarde van de woning. Ook is er een apart percentage voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hoe minder je leent ten opzichte van de marktwaarde van je woning, hoe lager het risico voor de bank. En een lager risico voor de bank betekent voor jou een lagere hypotheekrente. Verder is de looptijd waarvoor je de rente vastzet van belang.

Je kunt kiezen uit verschillende (vaste) looptijden of een variabele rente. Vaak is een combinatie ook mogelijk: een deel van je lening met een vaste rente en een ander deel met een variabele rente. De hypotheekrente is in de regel fiscaal aftrekbaar.

Naast deze tarieven hanteren de meeste aanbieders ook kortingen als je een bepaalde hypotheekvoorwaarde laat vallen. Bijvoorbeeld als je niet kiest voor boetevrij af te kunnen lossen bij verhuizen. Voldoe je niet aan deze kortingsvoorwaarden dan zal voor jou over het algemeen een hoger rentetarief gelden.

Hypotheekrente verwachting

Op de vraag wat de hypotheekrenteverwachting is, is geen eenvoudig antwoord te geven. De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van vele factoren. Banken en hypotheekaanbieders zijn vrij om de hoogte van de hypotheekrente te bepalen. Zij zijn wel verplicht om inzicht te geven in hoe ze tot een bepaald percentage zijn gekomen.

Voor meer informatie, kijk ook eens op de website van de AFM.

Meer weten? neem contact op met onze adviseur

Bel 046 – 850 74 91