Kabinet overweegt overdrachtsbelasting voor starter te schrappen

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om de overdrachtsbelasting voor starters te schrappen. RTL Nieuws meldt op basis van bronnen rond de regering dat er gekeken wordt naar fiscale mogelijkheden om koopwoningen binnen het bereik van jongeren te houden. Aan de andere kant zouden vastgoedbeleggers een veel hogere overdrachtsbelasting moeten gaan betalen. Hoe hoog precies, wordt niet genoemd.

‘Kabinet overweegt overdrachtsbelasting voor starter te schrappen’
Sinds 2018 kunnen woningkopers nog maximaal 100 procent van de woningwaarde financieren. De overdrachtsbelasting van 2 procent, inmiddels ruim 6.000 euro voor een gemiddelde woning, vormt voor veel beginnende kopers dus een fors obstakel. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren benadrukte vorige week nog dat ze starters geholpen heeft met het verlagen van de NHG-premie met 0,1 procentpunt.

Aflossingsvrij
Een andere mogelijkheid waar volgens RTL over gesproken wordt, is het deels aflossingsvrij maken van startershypotheken. Als de leennormen ook worden aangepast, zou dat starters een betere uitgangspositie geven als zij hun eerste huis willen kopen. Het kabinet heeft wel als voorwaarde gesteld dat de wijzigingen voor de Belastingdienst goed uitvoerbaar moeten zijn, vanwege de druk die er al op de dienst ligt.

(bron: AMweb)