Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Bijvoorbeeld als je wordt ontslagen omdat het bedrijf waar je werkt gaat reorganiseren. Of als je er niet uitkomt met de tegenpartij bij een ongeluk in het verkeer. Dan is het fijn als iemand je helpt die weet wat jouw rechten en plichten zijn. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt de kosten van deze rechtsbijstand.

Hoe werkt een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering word je geholpen door juristen die in dienst zijn van je rechtsbijstandverzekeraar. Het is niet gek dat je pas denkt aan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering als je daadwerkelijk hulp en advies nodig hebt. Toch kun je je verzekering niet altijd meteen gebruiken. De verzekering geldt namelijk niet voor situaties die je ziet aankomen. Soms krijg je wel korting op rechtsbijstand als je direct hulp of advies nodig hebt.

Het kan zo zijn dat er voor jouw zaak een advocaat of een andere specialist nodig die niet in dienst is van de rechtsbijstandverzekeraar. Je kunt dan zelf een advocaat of specialist kiezen. Voor deze externe kosten ben je verzekerd.

Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit kun je kiezen voor verschillende dekkingen. Zoals de dekking ‘consument’, de dekking ‘inkomen’, ‘wonen’ en ‘verkeer’.  Het kan zijn dat een andere verzekeraar beter past bij jouw situatie. Als je een dekking wilt stopzetten, heb je meestal één maand opzegtermijn.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

Wat een rechtsbijstandverzekering kost is afhankelijk van de dekking die je kiest. Hoe meer je wil verzekeren, hoe hoger de premie. Daarnaast is de prijs afhankelijk van je gezinssamenstelling. Als je geen partner hebt is een rechtsbijstandverzekering goedkoper dan wanneer je bijvoorbeeld inwonende kinderen hebt. Sommige verzekeraars hebben een eigen risico. Dit wordt ook wel het franchise genoemd. Je betaalt dan minder premie per maand, maar je krijgt bij rechtshulp een lager bedrag vergoed omdat dit eigen risico er eerst vanaf wordt getrokken.

Wil je meer weten? Heb je hulp nodig bij het sluiten van een rechtsbijstandverzekering? Loop gerust binnen op ons kantoor in Geleen of neem contact met ons op. Wij zijn je graag van dienst en helpen je de juiste verzekering te vinden.

Meer weten? neem contact op met onze adviseur

Bel 046 – 850 74 91