Veel verzekeraars passen hun dekking voor smartphones, tablets en laptops bij inboedelverzekeringen aan vanwege de al jaren stijgende schadelast van mobiele elektronica. Dat meldt onderzoeksbureau MoneyView maandag in een nieuw rapport.

Zo verhoogt een aantal verzekeraars het eigen risico bij schade aan mobiele elektronica. Bij 9 van de 32 allriskverzekeringen geldt dit voor schade aan een telefoon. Het eigen risico bij schade na een val is hoger dan bij brand- of diefstalschade. Dit bedrag varieert van 50 tot 250 euro.

Ook kiezen sommige verzekeraars ervoor om de dekking voor bepaalde apparaten alleen nog apart aan te bieden, en dus uit de reguliere pakketten te halen. “Op dit moment is het bij 16 procent van de onderzochte inboedelverzekeringen mogelijk om een aanvullende dekking af te sluiten voor alleen mobiele elektronica”, aldus het onderzoek.

Verschillende interpretatie van ‘mobiele elektronica’

Er blijken wel grote verschillen te zitten in de maximale dekkingen en de apparaten die onder deze aanvullende dekkingen vallen.

Bij de ene verzekeraar vallen alleen smartphones en tablets onder de noemer “mobiele elektronica”, bij de andere zijn ook laptops en accessoires zoals koptelefoons verzekerd. Sommige inboedelverzekeringen gelden zelfs ook nog voor medische hulpmiddelen zoals gehoorapparaten.

Omdat de dekkingen van inboedelverzekeringen zo van elkaar verschillen, en omdat mensen steeds meer duurdere mobiele elektronische apparaten bezitten, is het verstandig om de voorwaarden van een inboedelverzekering kritisch te bekijken, stelt het onderzoeksbureau.