Woningaanbod voor alleenstaande met modaal inkomen slinkt snel

Eenverdieners met een modaal inkomen kunnen in Nederland bijna nergens meer terecht voor een koopwoning, blijkt maandag uit onderzoek van De Hypotheker. Het aandeel woningen tot 150.000 euro is namelijk sterk geslonken. In 2018 viel 7,5 procent van de te koop staande huizen in deze prijscategorie, nu is dat aandeel nog 4,3 procent.

Alleenstaande huizenzoekers zijn vooral in de provincies Utrecht en Noord-Brabant de klos. Mensen met een modaal inkomen hebben daar respectievelijk nog maar 1,1 en 1,6 procent van de beschikbare woningen als optie. Daarna volgen Flevoland (2,1 procent) en Noord-Holland (2,4 procent).

Niet overal is het tekort aan goedkopere woningen even groot. In de provincies Groningen (18,7 procent), Zeeland (10,6 procent), Drenthe (10,4 procent) en Friesland (10,2 procent) maken huizenzoekers nog de grootste kans op een woning tot 150.000 euro.

Het onderzoek gaat uit van een bruto jaarinkomen van 32.700 euro voor een alleenstaande en een inkomen van 62.500 euro voor tweeverdieners. De maximale leenbedragen zijn voor deze inkomens respectievelijk 150.213 en 300.933 euro.

‘Dramatische’ situatie in grote steden

De Hypotheker noemt de situatie voor alleenstaanden in grote steden “dramatisch”. Zo valt in Rotterdam slechts 6,4 procent van de woningen in de juiste prijscategorie voor iemand met een modaal inkomen, terwijl dat aandeel in Amsterdam, Den Haag en Eindhoven kleiner dan 3 procent is. Utrecht bungelt onderaan met 1,6 procent.

Hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, is ook voor hen het aanbod beperkt. In Amsterdam en Utrecht maakt deze groep met respectievelijk 17 en 23 procent de minste kans op een woning.

In sommige provincies, waaronder Groningen, Friesland, Limburg en Zeeland, valt meer dan de helft van de te koop staande woningen in de voor tweeverdieners betaalbare categorie.

(bron: NU.nl)