Woningbezitters weinig bezorgd over eind aflossingsvrije hypotheek

Woningeigenaren met een aflossingsvrije hypotheek maken zich weinig zorgen over het aflopen van hun lening, meldt de Consumentenbond na een peiling onder bijna zesduizend panelleden. Slechts 1 procent vreest problemen aan het eind van de hypotheek.

46 procent van de ondervraagden zegt daarentegen de hypotheek aan het eind van de looptijd grotendeels afgelost te hebben of tegen die tijd af te kunnen lossen met eigen geld.

In de jaren negentig werden veel aflossingsvrije hypotheken afgesloten met een looptijd van dertig jaar. Die leningen lopen de komende jaren op hun einde.

Wanneer de looptijd eindigt, moet de hypotheek ofwel afgelost worden of er moeten nieuwe afspraken gemaakt worden met de bank. “Ruim een kwart van de respondenten doet dat laatste en vraagt aan zijn bank om de hypotheek te verlengen”, aldus de Consumentenbond.

Omdat de meeste huizen in de afgelopen decennia in waarde zijn gestegen, geeft 10 procent van de respondenten aan de woning op de einddatum te verkopen. Met de opbrengst betalen ze dan de hypotheek af.

Soepele inkomenseisen en bereidheid tot oversluiting
De aflossingsvrije hypotheek is sinds 2011 niet meer af te sluiten en ook gedeeltelijke aflossingsvrije leningen worden sterk afgeraden.

Eind 2018 bleek wel dat de meeste banken bereid zijn om een aflossingsvrije hypotheek te verlengen, mits die niet hoger is dan de helft van de woningwaarde. Ook met inkomenseisen zijn de meeste bereid soepel om te gaan, wat van belang kan zijn als mensen bijvoorbeeld met pensioen gaan.

Banken en verzekeraars voeren al enige tijd de zogenoemde ‘Aflossingsblij’-campagne, om mensen te stimuleren hun hypotheek af te lossen. De Consumentenbond onderschrijft dat aflossen goed is, maar waarschuwt ook voor onnodige onrust. “We hebben geen aanwijzingen dat banken de schuld op de einddatum in één keer opeisen”, aldus directeur Sandra Molenaar.

(bron: NU.nl)